ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi
8 Kasım 2020ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi
8 Kasım 2020ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Nedir?
Günümüzde üretim her geçen gün artmakta buna paralel olarak ise enerji kaynakları azalmaktadır. Üretimin artışı ile birlikte sanayilerde enerji kaynaklarının etkin kullanımı, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, geri kazanım, tekrar kullanım kavramları önem kazanmaktadır. Bütün bunlar göz önüne alındığında bir enerji tasarrufuna gidilmesi ve bir enerji yönetim sistemi oluşturulması kaçınılmazdır.
ISO 50001 kuruluşunuzda bir Enerji Yönetim Sistemi kurmanıza, işletmenize, sürdürmenize ve iyileştirmenize olanak sağlayan gereklilikleri belirten uluslararası bir standarttır. ISO 50001’in amacı kuruluşunuzun enerji verimliliği ve enerji tüketimi gibi konuları da içeren enerji performansını sürekli iyileştirebilmesi adına sistematik bir yaklaşımı takip etmesini sağlamaktır. ISO 50001 kuruluşunuzda tek başına uygulayabileceğiniz bir yönetim sistemi olup, aynı zamanda diğer yönetim sistemleriyle entegre olarak da uygulanabilmektedir.
Enerji yönetimi, güvenlikten, üretim kalite ve miktarından, çevresel sorumluluklardan taviz vermeden enerjinin verimli kullanımıdır. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı, organizasyonların enerji verimliliğini yükseltmek için gerekli olan, süreç ve sistemleri oluşturmalarını, bu süreç ve sistemlerin uygulanmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. ISO 50001 Standardı tüm enerji türlerini kapsamakta olup, kuruluşları etkin enerji yönetimine, maliyetlerin azaltılmasına ve çevreye karşı duyarlılığa teşvik eder.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?
- Kuruluşunuzun enerji performansını ve enerji kullanımını sürekli iyileştirmenize yardımcı olur.
- Daha verimli bir enerji kullanımı konusunda bir politika oluşturmanızı ve uygulamanızı sağlar.
- Enerji verimliliği hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur.
- Sera gazı (GHG) salınımının ve karbon salınımının azaltılmasını sağlar.
- Enerji konusundaki risklerinizi yönetebilmenizi sağlar.
- Enerji ve çevre ile ilgili yasal mevzuat ve gerekliliklere uyum sağlamanızı kolaylaştırır.
- Küresel olarak tanımış ve kabul görmüş bir standarda uygunluğunuzu sağlar.
- Müşterileriniz, paydaşlarınız ve tüm ilgili taraflara güven verir.
- Kurumsal imajınızı güçlendirir.
- Tüm çalışanlarınızın enerji ve çevre konusundaki bilinç ve farkındalıklarının artmasını sağlar.
- Dünyanın ve genç nesillerin geleceğini korumanıza yardımcı olur.
ISO 50001 Standardı’nı Kimler Kullanabilir/Uygulayabilir?
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı, her tip ve büyüklükte organizasyonun, özel ya da kamu kuruluşunun, hizmet veya üretim sektöründe faaliyet gösteren kuruluşun uygulayabileceği bir standarttır. Enerji konusunda çalışan kuruluşları ise doğrudan ilgilendirmektedir.
ISO 50001 Zorunluluğu
25 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 7. maddesinin 2. fıkrasına göre, Enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü kamu binaları, ticari ve hizmet binaları, elektrik üretim tesisleri ile endüstriyel işletmeler ve enerji yönetim birimi kurmakla yükümlü organize sanayi bölgeleri ile endüstriyel işletmeler en geç 2023 yılı sonuna kadar TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurmak ve belgelendirmek zorundadırlar. Enerji yönetim sisteminin güncel tutulmasından ilgili kurum, kuruluş ve işletmeler sorumludur.
Aynı yönetmeliğin 15. maddesinin 1. fıkrasında da Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) desteklerinden yararlanmak isteyen endüstriyel işletmelerin belgelendirmeye esas olan yürürlükteki TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardına göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş veya Türk Akreditasyon Kurumu tarafından kabul edilen kurumlarca akredite olmuş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca verilmiş belgeye sahip olması veya belgelendirme başvurusu yapıldığına dair başvuru yapılan kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmiş belge sunmaları zorunludur.
Aynı yönetmelikte Elektrik üretim lisansına sahip tüzel kişiler dışındaki yıllık toplam enerji tüketimleri beş yüz TEP ile bin TEP arasında olan, ticaret ve/veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve her türlü mal üretimi yapan işletmelerin de Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) desteklerinden yararlanabilmeleri için TS EN ISO 50001 belgelendirmesine ilişkin yukarıda belirtilen şartı karşılamaları zorunlu tutulmuştur.
Başvurusu kabul edilmiş, değerlendirilmiş ve desteklenmesi kararlaştırılmış olsa dahi, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardına göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş veya Türk Akreditasyon Kurumu tarafından kabul edilen kurumlarca akredite olmuş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca verilmiş belgeye sahip olunmadıkça destek ödemesi yapılmamaktadır.
BBS Belgelendirme ISO 50001:2018 konusunda Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)’tan akredite bir belgelendirme kuruluşudur.
Ayrıntılı Bilgi İçin Bize Ulaşın;
E-mail: bbs@bbsas.com.tr
Tel: 0 312 285 81 23