FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
8 Kasım 2020ISO 13485:2016 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi
8 Kasım 2020ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?
ISO 22000, gıda güvenliğinin sağlanması, güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması, insan sağlığını etkileyecek tehlikelerin kontrol altına alınması ve uygulamaların sürekli iyileştirilmesi için uygulanan bir yönetim sistemidir.
ISO 22000 yönetim sisteminin gıda ve gıda ürünlerinin hazırlanması ve saklanmasında karşılaşılan gıda güvenliği tehlikelerinin yönetimi ve kontrol altında tutulmasında en etkin yol olduğu genel olarak kabul edilmektedir. ISO 22000 Yönetim Sistemi, her ölçekteki kuruluşa uygulanabilen bir gıda güvenliği sistemidir.
Neden ISO 22000?
Üretilen ürünlerin ancak çok küçük bir miktarının analiz edilebileceği göz önüne alındığında, sürekli analiz sisteminin yalnız başına bir güvence sağlamadığı genel olarak kabul edilen bir gerçektir. O halde ISO 22000 Yönetim Sistemi gibi tüm proses aşamalarını daha sistematik bir şekilde ele alan ve önleyici nitelikte bir metoda ihtiyaç duyulmaktadır.
Bunun yanı sıra günümüzde gıda güvenliği bütün dünyanın ilgilendiği bir konu haline gelmiştir. Gıda yoluyla taşınan salgın hastalıkların yalnızca insan hayatı üzerinde değil, kuruluşlar ve ülkelerin ekonomileri üzerinde bırakabileceği yıkıcı etkiler son derece fazladır. Her yıl dünyanın pek çok yerinde yüzlerce insan gıda zehirlenmesi sonucunda hastalıklara yakalanmakta, gıda üreticisi kuruluşlar yüklü miktarlarda tazminatlar ödemekte ve daha da önemlisi itibarlarında ölçülemeyecek büyüklükte zararlarla karşılaşmaktadır.
Bu bağlamda ISO 22000 Gıda Güvenliği Sertifikası;
- Yasal mevzuata uygunluk sağlar,
- Müşterilere ürünlerin hijyenik ve güvenli şekilde üretildiğine dair güven verir,
- Gıda ürünleri ile ilgili olarak üretimden önce, üretim aşamasında ve üretimden tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçte gerekli tüm önlemlerin alındığını gösterir,
- Gıda ürünlerinin ihraç edilen ülkelerin gıda güvenlik yönetmeliklerindeki gereklilikleri karşılamasını sağlar,
- Ürünlerin kalitesini geliştirir, ürüne olan güveni arttırır, güvenli olmayan ürünlerin üretim ve satış riskini azaltır,
- Muhtemel tehlikeleri önleyerek güvenilir gıda üretilmesini ve müşteriye ulaştırılmasını sağlar,
- Ürünlerin kalite kontrolünden, önleyici kalite güvencesine geçişini sağlar,
- Müşteri şikayetlerinin azaltılmasını ve böylelikle zaman ve maliyetten tasarruf edilmesini sağlar,
- Üretimdeki ve üründeki potansiyel tehlikelerin başlangıçta ortaya çıkarılarak giderilebilmesini sağlar,
- Fire ve iadelerden kaynaklanan maliyetleri azaltır,
- Yerel otoritelerle gıda güvenliği konusunda daha iyi ilişkiler geliştirilmesine yardımcı olur,
- Avrupa Birliği içinde ve dışında ticaret kolaylığı ile rekabet gücünün arttırılmasını sağlar.
BBS Belgelendirme Eğitim ve Gözetim Hizmetleri A.Ş., ISO 22000:2018 konusunda Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)’tan akredite bir belgelendirme kuruluşudur.
Ayrıntılı Bilgi İçin Bize Ulaşın;
E-mail: bbs@bbsas.com.tr
Tel: 0 312 285 81 23