BRCGS Food and Packaging Standards
16 February 2021ISO 22000:2018 Food Safety Management System
16 February 2021FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?
Food Safety System Certification (FSSC) 22000, Global Food Safety Initiative (GFSI) tarafından 2009 yılında oluşturulmuş ISO Standartları gerekliliklerini temel alan bir Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardıdır.
FSSC 22000; ISO 22000, Gıda Güvenliği Ön Koşul Programları (PAS 220) ve FSSC’nin ilave bazı gerekliliklerinin bir kombinasyonudur.
ISO temelli bir standart olmasına bağlı olarak ISO 22000 sistemine sahip olan bir kuruluşun FSSC 22000 sistemini kurması ve uygulaması oldukça kolaydır.
FSSC 22000 için belgelendirme süresi üç yıl olup, her yıl yapılacak ara denetimler ile işletmenin gözlenmesi gerekmektedir.
FSSC 22000 Belgesini Hangi Kuruluşlar Alabilir?
- Hayvansal Üretim Yapan Kuruluşlar
- Bitkisel Üretim Yapan Kuruluşlar
- Uzun Raf Ömürlü İşlenmiş Ürün Üretimi Yapan Kuruluşlar
- Gıda Katkı Maddeleri Üretimi Yapan Kuruluşlar
- Gıda Ambalaj Malzemeleri Üretimi Yapan Kuruluşlar
- Yem Üretimi Yapan Kuruluşlar
- Gıda Zincirinde Yer Alan Dağıtım ve Depolama Hizmetleri Sunan Kuruluşlar
- Catering Hizmetleri Sunan Kuruluşlar
FSSC 22000 sertifikası alabilmektedirler.
Neden FSSC 22000?
ISO 22000 yayınlandığında Global Food Safety Initiative (GFSI) tarafından gözden geçirilmiş ancak gıda üreticileri için gıda güvenliği konularını kapsayacak ön koşul programlarını karşılamadığı görüldüğünden kabul görmüş standartlar listesine eklenmemiştir. Bu durum üreticiler ve işleyiciler ile ilgili gerekleri kapsayan ve ISO 22000 ile birlikte kullanabilecekleri bir standart olan PAS 220’nin tasarlanmasına sebep olmuştur.
Bu iki standardın birleşiminden meydana gelen FSSC 22000 bu yapısı ile hem ISO 22000 standartlarını sunan, hem de gıda üreticileri için gerekli standartları sağlayan bir standart halini almıştır.
Ayrıntılı Bilgi İçin Bize Ulaşın;
E-mail: bbs@bbsas.com.tr
Tel: 0 312 285 81 23